Nem vénnek való vidék – Magával ragadó, csorgó patak, ami folyammá alakul

Ez azon ritka filmek egyike, amiket epikus magasságokba kell emelni. Egy lassú folyású film, tele feszültséggel. Már a film elején meghűlt a vér az ereimben, amikor autót szerzett Chigurh, a könyörtelen bérgyilkos.

Texasban vagyunk, a 1980-ban, amikor a droghálózat már szinte teljesen kiépült az amerikai-mexikói határon. Egyik főszereplőnk, egy kábítószeres leszámolás során úgy dönt, hogy meglép a pénzzel, ami a leszámolás után ott maradt. A bérgyilkos pedig utána ered. A seriff, akit Tommy Lee Jones alakít, pedig keseregve szemléli az eseményeket.

Nem vagyok elég ügyes ahhoz, hogy egy ilyen kaliberű filmet jól be tudjak mutatni, de hát amúgy is csak arra vállalkoztam, hogy elmondjam, nekem mi jött le belőle. A rengeteg jelkép, utalás mind-mind hozzátett az élvezeti faktorhoz, hiszen nemcsak szórakoztatott a film, hanem gondolkodásra is késztetett. S azon túl, hogy a „ki nem mondott” jeleket vadászgattam, elmélkedhettem azon, hogy változnak az idők, van-e végzet, megmenekül-e a csávó és egyáltalán.

Az egyik erőssége a történetnek a zene szinte teljes hiánya. Az ember hallja, ahogy a bérgyilkos a betonon lépked, vagy ahogy a másik a nagy pusztában( vagy inkább sivatagban) mászkál, apró dolgok ezek, de rendkívül hatásosak, ismét bebizonyítva azt, hogy egy jó filmhez nem kell mindenből a maximum. Ugye egy olyan jelenet volt, amire emlékszem, ahol zene volt, a mexikói jelenetnél. Érdekes módon a mexikóiak a halált nagy zenebonával fogadják, a temetések is hangosak, zajosak, míg nálunk a „nyugati” kultúrában a csend a halál egyik kísérője. De ez csak egy a sok-sok érdekesség mellett, ami a filmben megjelenik.

Kötelező darab.

Reklámok
Kategória: amerikai, film | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s