Kelly hősei – A nem igazán hős hősök

Egy igazi klasszikus film 1970-ből, ami még ma is remekül megállja a helyét. Szórakoztató, elgondolkodtató és egyszerűen jó.

A történet a II. világháborúban játszódik Franciaországban, ahol az amerikai katonák, a normandiai partraszállás után igyekeznek egyre jobban Németország felé vonulni. A “mi” csapatunk azonban nincs a legjobb helyzetben. Nem elég, hogy tévedésből a saját gépeik lövik őket, plusz a németek, de még pihenni sem engedik őket rendesen, s míg mások francia hotelekben dőzsölnek, nekik egy nagy tanya jut a nagy semmivel. Kelly azonban információt szerez egy német hírszerzőtől egy 14 ezer darabos aranykészletről, ami ugyan a német vonal mögött van egy bankban, de nem is őrzik olyan sokan. S ha sikerülne megszerezni az aranyat, elkövetnék a tökéletes bűntényt is egyúttal. Így Kelly (Clint Eastwood) titokban szervezni kezdi az akciót, majd ráveszi Bazi Joe-t (Telly Savalas), hogy vezesse “győzelemre” a kis csapatot. Hozzájuk csapódik még tankjaival Csodabogár (Donald Sutherland) is és már tőrnek is előre az aranyért. De az út nem könnyű, rengeteg akadályon át kell vergődniük.

A történet humoros hangvétele kicsit becsapós, de pont ezért elgondolkodtató is az egész. Semmi pénzért elmentek a halálba harcolni a katonák, s a háború lassan haladt, s persze mindig a kisember, illetve kiskatona halt meg. Ezt megelégelve a német frontvonal mögé is képesek elmenni egy kis aranyért. Na jó, nem is olyan kevés az az arany. De látunk halált is  és a háború más aspektusait. Kelly hősei nem feltétlenül hősök, nem a dolgukat tették, de megvolt a magukhoz való eszük, hogy új életet kezdhessenek. Ezért is különbözik ez a háborús film a többitől. Itt nincsenek a klasszikus értelemben vett hősök, mindenki az aranyra hajt.

Reklámok
Kategória: amerikai, film | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s