Banks úr megmentése – Történet a Mary Poppins megfilmesítéséről

"SAVING MR. BANKS" SMB_05582FD Walt Disney (Tom Hanks) shows Disneyland to "Mary Poppins" author P.L. Travers (Emma Thompson) in Disney's "Saving Mr. Banks," releasing in U.S. theaters limited on December 13, 2013 and wide on December 20, 2013. Ph: François Duhamel ©Disney Enterprises, Inc.  All Rights Reserved.

“SAVING MR. BANKS”
SMB_05582FD
Walt Disney (Tom Hanks) shows Disneyland to “Mary Poppins” author P.L. Travers (Emma Thompson) in Disney’s “Saving Mr. Banks,” releasing in U.S. theaters limited on December 13, 2013 and wide on December 20, 2013.
Ph: François Duhamel
©Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

P.L. Travers, a Mary Poppins könyvek írónője Los Angelesbe utazik, hogy sok-sok év után átadja a megfilmesítéshez a jogokat Walt Disney-nek. Na persze, ezt nem szívesen teszi.

Számomra teljesen meglepő volt a sok-sok lehúzó kritika ezzel a filmmel szemben, de azt hiszem, hogy ahány ember, annyi vélemény van.

A filmet meg lehet nézni anélkül, hogy ismernénk Mary Poppinst, de ha láttuk, az sem probléma. Szóval a film arról szó, hogyan győzi meg Walt Disney Mrs. Traverst arról, hogy érdemes neki eladni Mary Poppins megfilmesítési jogait. Az írónő azonban nagyon előítéletes Disney-vel szemben és (talán joggal is) attól tart, hogy túl nyálas, gyerekes, értelmetlen lesz a története, márpedig számára a karakterei olyanok, mint a saját családja. Tulajdonképpen azok is, hiszen róluk mintázta őket, ezt a film során előbukkanó flashbackek is erősítik, illetve megmagyarázzák. Szóval, hogy egy pénzéhes üzletember lesatnyítsa őket valami tündi-bündi rajzfilm figurává teljesen kizártnak tartja. Vele szemben ott van Disney aki csak azt a látja a nőben, hogy ő egy makacs, kényes, brit, aki nem érzi át az amerikai érzést. A film lényege tulajdonképpen, hogy Mr. Bankset kell megmenteni. Sajnos a való életben csak egy alkoholista, lecsúszott bankár volt, aki bár szerette a családját, nem volt képes értük megjavulni, leszokni és meghalt. Travers a könyvön keresztül próbálta megmenteni őt, és attól tartott, hogy Disney nem erre fókuszál majd, nem érti a lényeget és ezzel elveszik a munkássága és maga a karakter, akit alkotott.

De aztán Disney rájött, hogy nem ismerte meg az írónőt, így természetes, hogy nem értette, mit akar a nő valójában, így kölcsönösen megismertek egymásból egy darabot, tanulságul hagyva számunkra,hogy előítéleteink lebontásában az egymás valódi megismerése segít a leginkább.

A filmet giccsesnek tartják és felrójják neki, hogy szándékosan torzítja a valóságot és a karaktereket, akiket sokkal jobbnak ábrázol, mint amilyenek valójában voltak. De ez nem dokumentum film és nem is a nagybetűs Igazságot akarja megmutatni, ez csak egy film, aminek van mondanivalója, ami nem sallang, hanem valami értékes.

Valamint nagyszerű színészi játék, Emma Thompson és Tom Hanks jóvoltából tette a filmet még jobbá, mint arra bármikor is számítani lehetett volna. A trailer nekem se volt meggyőző, teljesen véletlenül néztem meg a filmet egy álmos reggelen és egyszerűen elvarázsolt.

Reklámok
Kategória: amerikai, film | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s