Szél támad – Hayao Miyazaki utolsó(?) filmje?

the-wind-rises

Egy érdekes filmélményért néha olyan messzire kell mennünk, mint Japán, de ez sokszor igen is megéri. Dicséretes munka, amiért érdemes kiszakadni az amerikai és talán nyugati kultúrából és meglátni más szemével is a világot.

A film egy Jiro nevű fiatalemberről szól, aki repülőgép tervező/mérnök lesz és megtervezi Japán egyik legjobb repülőgépét, miközben ott van szerelme, Naoko, és a nyakukba liheg a II. világháború előszele.

A filmnek annyi mondanivalója van és annyi síkon lehetne értelmezni, hogy hiábavaló lenne részemről az összeset kivesézni, így maradjunk meg egy-két pontnál. A szél, mint motívum a Miyazaki filmek sajátossága, itt ebben a műben a kulcsfontosságú események is mindig akkor történnek, amikor feltámad a szél, nem véletlen a címadás se.

A II. világháború előtti Japán képe roppant érdekes és ennek lefestése, szerintem, nagyon jól sikerült. Aki jártas a történelemben, az talán egy kicsit jobban átérzi azt a feszültséget, amit a film generál. A közelgő háborúnak épp csak foszlányait látjuk, utalásokat kapunk rá és ez éppen elég arra, hogy az ember átérezze azt a nyomasztó érzést, amit talán a rendező ki akart fejezni.

A film háborúellenes, de nem a megszokott módon. Talán ázsiai mértékkel mérve is a főszereplő szokatlanul önzőnek tűnhet, hiszen ő nem a barátságért, szerelemért, másokért alkot, hanem önmagáért. Van egy álma és azt meg akarja valósítani. Tisztában volt vele, hogy csak úgy készítheti el, ha harci gépet készítenek belőle, de őt ez nem érdekelte, mert felülemelkedett a háború-nem háború kérdéskörön. Így, míg a filmben a háborút szolgálja, mégis le akarja tartóztatni, mert nem áll ki a háború mellett. Nagyon érdekes megközelítése ez egy embernek. Azt mondják, vannak, akik csak egymással törődnek, vannak, akik csak másokkal, vannak, akik politikával és eszmékkel és ott van valahol az az ember, aki csak egy álom megvalósításának él, mert érzi, hogy benne van és ki akar törni belőle és képes rá, hogy formát öltsön neki.

Az alkotás gyönyörű eszménye mutatkozik meg előttünk, ami természetesen nem csak a repülőgéptervezőkre érvényes, hanem az összes hasonló alkotóra, művészre. A művészlélek rejtelmeit követhetjük nyomon és azt, hogy az alkotáshoz egy jó adag szeretet is szükséges, ugyanis enélkül elég nehéz valami jót és csodásat a világra hozni.

A film nemcsak Jiro önéletrajza, hanem természetesen Miyazakié is, nem véletlen itt semmi. Ez egy igazi művészi alkotás, ami minden pontjában Miyazaki. Akinek tetszik, tetszik, akinek nem, annak nem, viszont itt áll előttünk háború-ellenes, természetvédelmes és rengeteg témát felvonultató, feltehetőleg utolsó filmjével, hogy még egyszer, utoljára mindenki jól láthassa, hogy ez az ő álma.

Reklámok
Kategória: anime | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s