Little Miss Sunshine – A család kicsi kincse

csaladkicsikincse.jpgA magyar címet szidják, nyilván jobban tetszene a “Kicsi Napsugár Kisasszony” tükörfordítás, vagy mondjuk az “Édes, kis napsugár” (én így fordítottam le a címét, de A család kicsi kincse is tetszik).

No, a történet arról szól, hogy egy igencsak problémás család legkisebb tagja, Olive, bejutott a Család kicsi kincse gyerekszépségverseny döntőjébe, ami Kaliforniában van. Így a család bepréseli magát a kisbuszba és nekivág a hosszú útnak, ami minden csak nem könnyű.

Igazán üdítő ilyen filmet is látni, bár majd tíz éve készült, de csak most jutottam hozzá. A fekete humor, dráma, a szereplők életszaga mind-mind emeltek a történeten, ami tipikus és mégis szórakoztató. A film egyszerre humoros és nagyon drámai. Könnyedén adagolja azt a sok súlyos csapást, ami a családot éri, mert valljuk be, rendesen megszívják egész idő alatt. De mégis összeforgácsolódnak és mindenki folytatja tovább.

Ez a film nem fekszi meg a gyomrot, de az arra fogékonyaknál beindítja a bogarat és a kellően tájékozottak tudják értékelni a valódi humorát. Egy igazi, amerikai görbe tükör.

Két dolgot emelnék ki, az egyik az autó és amit szimbolizál. Az autó csak akkor megy, ha mindenki együtt ott van, kicsit kopott, kicsit problémás, de összetartja a családot és a család valóban segíti minden tagját. Ami mindenkire erősen rá is fér. A másik pedig a film végén maga a szépségverseny. Ha annyit mondok, hogy az ottani kislányok egytől egyig igazi szépségversenyesek és ez a valódi fellépő ruhájuk, sminkjük és performanszuk, lehet, hogy máris sokat mondtam. Persze, tőlünk, magyaroktól kissé idegen ez a dolog, ezért is tűnik ez képtelenségnek, de USÁ-ban ez sajnos valóban létező jelenség, nem pusztán művészi túlzás.

Egy szokatlan vígjáték, bő másfél órában, ami egy próbát mindenkinek megér. Egyébként a nagypapát alakító Alan Arkin ezért a szerepért Oscart kapott és a legjobb eredeti forgatókönyvért is kapott egyet a film.

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s