Grand Budapest Hotel – Egy letűnt korszak utóérzése

grandbudapesthotel.jpgNehezen szántam rá magam a film megnézésére, mert egyrészt mindig akadt más elfoglaltság, másrészt nem tudtam pontosan, mit is várjak tőle.

A Grand Budapest Hotel több idősíkban játszódik, egy olvasott visszaemlékezés arról, hogy valaki visszaemlékezik “azokra” az időkre. A történet nagyrésze az 1930-as években játszódik Közép-Európában, egy kitalált országban. Egyik főszereplőnk, Zero, a volt lobbi fiú meséli el, hogyan került hozzá a hotel, s ekkor jön a képbe Gustave, a concierge, aki idős hölgyekre hajt és miután örököl egy drága festményt, gyilkossággal vádolják meg.

Ennyi untig elég a történetből, márcsak azért is, mert nem szívesen lőném le a poénokat.

Egy igazi tragikomédiát látunk. A történet komoly dolgokról szól, egy komoly helyzetben, ne feledjük a két világháború között járunk, de egy olyan nosztalgikus rózsaszín felhőn át nézzük az egészet, hogy olykor teljesen megfeledkezünk a brutalitásáról és valódiságától.

Gustave, a másik főszereplőnk, egy hotelben próbálja fenntartani egy már nem létező boldog, béke-időkbeli hangulatot. Eközben azonban nem feledkezik meg a valóságról sem, így nem mondhatnánk egy teljesen Don Quixote karakternek, bár az tény, hogy csak néha kukkant ki a valóságba, így a sorsa nem kétséges.

A sötét humor, a gyors történetvezetés, a díszlet és a színészek fergetegesek voltak. Igen, ez nem a hasamat fogom a röhögéstől film, hanem a szelíd, odaszúró, figyelmesebbeknek és türelmesebbeknek ajánlott darab, ami végsősoron szomorú, azért mégsem hangolja le teljesen az embert.

Nagyon érdekes darab, jogosan jártak neki az Oscar-díjak és a jelölések is.

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s